Τι να Κάνετε αν Κλειστείτε σε Ασανσέρ
Το να κλειστεί κανείς σε ασανσέρ είναι μια εμπειρία που μπορεί να προκαλέσει άγχος και πανικό. Ωστόσο, είναι σημαντικό να παραμείνετε ψύχραιμοι και να ακολουθήσετε ορισμένα βήματα για να εξασφαλίσετε την ασφάλεια σας και να διευκολύνετε την άμεση αποκατάσταση του προβλήματος. Ακολουθούν μερικές οδηγίες για το τι πρέπει να κάνετε αν βρεθείτε σε αυτήν τη δυσάρεστη θέση.
1. Διατηρήστε την Ψυχραιμία σας
Το πιο σημαντικό είναι να παραμείνετε ήρεμοι. Ο πανικός μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση και να εμποδίσει τη λήψη λογικών αποφάσεων. Θυμηθείτε ότι τα ασανσέρ είναι σχεδιασμένα με διάφορα συστήματα ασφαλείας για να προστατεύουν τους επιβάτες.
2. Πατήστε το Κουμπί Έκτακτης Ανάγκης
Στα περισσότερα ασανσέρ υπάρχει ένα κουμπί έκτακτης ανάγκης ή μια ενδοεπικοινωνία που συνδέεται άμεσα με την εταιρεία συντήρησης ή την υπηρεσία έκτακτης ανάγκης του κτιρίου. Πατήστε το κουμπί και ενημερώστε για την κατάσταση.
3. Μην Προσπαθήσετε να Βγείτε Μόνοι σας
Είναι πολύ επικίνδυνο να προσπαθήσετε να ανοίξετε την πόρτα του ασανσέρ ή να βγείτε μόνοι σας. Το ασανσέρ μπορεί να αρχίσει να κινείται ξαφνικά, προκαλώντας σοβαρούς τραυματισμούς. Παραμείνετε μέσα και περιμένετε βοήθεια από τους ειδικούς. Οταν καταφθασουν στον χώρο οι ειδικοί επικοινωνήστε με ηρεμία μαζί τους δίνοντας τούς πολύτιμες πληροφορίες για τον αριθμό των ατόμων που βρίσκονται στον ανελκυστήρα και ποια θύρα είναι πλησιέστερη από το σημείο που ακινητοποιηθηκε ο ανελκυστήρας προκειμένου να κατευθύνουν τον θάλαμο προς αυτήν την θύρα. Μόλις ο ανελκυστήρας φτάσει πίσω από την θύρα σπρώχνοντας την ανοίγετε και μπορείτε να εξέλθετε με ασφάλεια.
4. Χρησιμοποιήστε το Κινητό σας
Αν έχετε σήμα, καλέστε την εταιρεία διαχείρισης του κτιρίου ή τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Δώστε σαφείς πληροφορίες για το πού βρίσκεστε και περιγράψτε την κατάσταση. Αν το σήμα είναι αδύναμο, δοκιμάστε να στείλετε ένα γραπτό μήνυμα.
5. Επικοινωνήστε με τους Συνεπιβάτες
Αν δεν είστε μόνος, συζητήστε με τους άλλους επιβάτες και προσπαθήστε να τους ηρεμήσετε. Η συνεργασία και η αλληλεγγύη μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη διαχείριση της κατάστασης.
6. Περιμένετε Υπομονετικά
Οι τεχνικοί συντήρησης και οι αρμόδιες αρχές θα φτάσουν το συντομότερο δυνατό για να σας απεγκλωβίσουν. Μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος, αλλά το πιο σημαντικό είναι να παραμείνετε ασφαλείς μέσα στο ασανσέρ μέχρι να φτάσει η βοήθεια.
7. Ο θάλαμος αερίζεται επαρκώς
Όλα τα φρεάτια και οι θάλαμοι των ανελκυστήρων είναι μελετημένοι και κατασκεύασμενοι με τέτοιον τρόπο ώστε να αερίζονται επαρκώς. Κατά την παραμονή σας σε ένα θάλαμο ανελκυστήρα δεν συντρέχει κανένας κίνδυνος από έλλειψη οξυγόνου και αέρα οπότε το μόνο πού έχετε να κάνετε στην περίπτωση εγκλωβισμού σε έναν ανελκυστήρα είναι να παραμείνετε ήρεμοι και να μην πανικοβαλεστε, ο πανικός πολλές φορές μπορεί να δημιουργήσει λανθασμένα το αίσθημα της δύσπνοιας.
8. Ενημερώστε για Τυχόν Ιατρικά Προβλήματα
Αν κάποιος από τους επιβάτες έχει κάποιο ιατρικό πρόβλημα, ενημερώστε το προσωπικό έκτακτης ανάγκης αμέσως μόλις έρθετε σε επαφή μαζί τους, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία απεγκλωβισμού.
Συμπέρασμα
Το να κλειστεί κανείς σε ασανσέρ μπορεί να είναι τρομακτικό, αλλά ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα μπορείτε να εξασφαλίσετε την ασφάλεια σας και να διευκολύνετε την άμεση λύση του προβλήματος. Η ψυχραιμία, η επικοινωνία και η αναμονή για επαγγελματική βοήθεια είναι τα κλειδιά για την ασφαλή διαχείριση της κατάστασης.