Οδηγός ασφάλειας στον ανελκυστήρα: Η σωστή χρήση του ασανσέρ και τι να κάνετε σε περίπτωση βλάβης ή εγκλωβισμού
Οι ανελκυστήρες αποτελούν μία από τις πιο κοινές μορφές μεταφοράς, εξυπηρετώντας περίπου 325 εκατομμύρια επιβάτες την ημέρα στον κόσμο. Για την ακρίβεια οι ανελκυστήρες είναι από τους ασφαλέστερους αν όχι ο ασφαλέστερος τρόπος μεταφοράς! Αυτό όμως δεν παύει να σημαίνει ότι οι βλάβες στα ασανσέρ είναι ένα συχνό φαινόμενο ενώ το να εγκλωβιστεί κανείς σε ένα θάλαμο ασανσέρ αποτελεί κάτι ιδιαίτερα στρεσογόνο.
Στον παρακάτω οδηγό θα μάθετε τι πρέπει να κάνετε σε περίπτωση εγκλωβισμού σε κάποιο ασανσέρ καθώς και τους κανόνες σωστής χρήσης του ώστε να αποφύγετε τυχόν βλάβες.
Τι να κάνετε σε περίπτωση βλάβης ή εγκλωβισμού στο ασανσέρ
Το να κλειστεί κανείς σε έναν ανελκυστήρα είναι μια κατάσταση που μπορεί να φανεί πολύ αγχωτική, ακόμα και τρομακτική. Παρ’ όλο που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει κάποιος άμεσος κίνδυνος, μόνο η ιδέα του να είναι κανείς παγιδευμένος σε ένα μικρό και περιορισμένο χώρο, χωρίς να γνωρίζει για πόση ώρα θα παραμείνει εκεί είναι απόλυτα λογικό να προκαλεί μία αμηχανία.
Μην πανικοβάλεστε!
Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να αντιδράσετε σε μία τέτοια κατάσταση με ψυχραιμία καθώς και πώς να χρησιμοποιείτε σωστά το ασανσέρ για να παραμείνετε ασφαλείς. Ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα σε περίπτωση εγκλωβισμού:
- Καταρχήν κρατήστε την ψυχραιμία σας! Όλα θα πάνε καλά!
- Πατήστε το κουμπί κινδύνου με το καμπανάκι.
- Ζητήστε βοήθεια από το τηλέφωνο.
- Αν και πάλι δεν υπάρχει ανταπόκριση χρησιμοποιήστε το κινητό σας τηλέφωνο ή και φωνάξτε για βοήθεια.
- Περιμένετε υπομονετικά χωρίς να επιχειρήσετε να απεγκλωβιστείτε μόνοι σας. Χαλαρώστε και αν μπορείτε και χρειάζεται, ηρεμήστε τους γύρω σας. Προσπαθήστε να κάνετε θετικές σκέψεις και χαλαρές συζητήσεις και μην χάνετε την ψυχραιμία σας. Η βοήθεια έρχεται.
Κανόνες ασφαλούς χρήσης του ανελκυστήρα
- Όταν καλείτε το ασανσέρ διατηρήστε αποστάσεις και πατήστε το κουμπί που δείχνει τον όροφο στον οποίο θέλετε να πάτε.
- Μην αφήνετε ποτέ μικρά παιδιά μόνα τους στον ανελκυστήρα και όταν είστε μέσα μαζί τους κρατήστε τα σταθερά.
- Όταν περιμένετε το ασανσέρ και εξέρχονται επιβάτες, περιμένετε στην άκρη μέχρι να βγουν.
- Μπείτε στο θάλαμο αφού βεβαιωθείτε ότι το κάτω μέρος της εισόδου βρίσκεται σε ευθεία με το δάπεδο, ότι οι θύρες είναι ανοικτές κι υπάρχει αρκετός χρόνος για να εισέλθετε και ότι το ασανσέρ κατευθύνεται εκεί που θέλετε να πάτε.
- Μόλις μπείτε πατήστε το κουμπί που δείχνει τον όροφο στον οποίο κατευθύνεστε και περιμένετε κάπου που δεν ενοχλείτε άλλους επιβάτες.
- Διατηρείτε αποστάσεις από τις θύρες του ασανσέρ τόσο όταν βρίσκεστε έξω από αυτό όσο και όταν είστε μέσα και βεβαιωθείτε ότι όταν κλείνουν δεν εγκλωβίζεται κάποιο ρούχο σας ή αξεσουάρ.
- Δίνετε προσοχή στις ενδείξεις των ορόφων και να είστε πάντα προετοιμασμένοι να βγείτε όταν φτάσετε.
- Αν η πόρτα του ασανσέρ δεν ανοίξει όταν σταματήσει ο ανελκυστήρας, τότε πατήστε το σχετικό κουμπί για να ανοίξουν οι θύρες. Αν και πάλι δεν ανοίξουν τότε χρησιμοποιήστε το κομβίο κινδύνου ή/και το τηλέφωνο και περιμένετε να έρθει βοήθεια.
- Μην προσπαθείτε να ανοίξετε ή να κλείσετε την πόρτα ενός ανελκυστήρα με τα χέρια.
Γενικοί κανόνες ασφαλείας
- Μην υπερφορτώνετε το ασανσέρ. Διαβάζετε τις οδηγίες του ανελκυστήρα όπως έχουν αναρτηθεί μέσα στο θάλαμο, οι οποίες αναγράφουν και το μέγιστο αριθμό επιβατών και το όριο βάρους. Η υπερφόρτωση του ανελκυστήρα μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία ή και ξαφνική διακοπή.
- Όταν βρίσκεστε μέσα στο θάλαμο, αποφύγετε τα άλματα (μην πηδάτε), τα σπρωξίματα ή οποιοδήποτε απότομο παιχνίδι και δραστηριότητα καθώς μπορεί να οδηγήσει σε διακοπή. Είναι πάντα προτιμότερο να στέκεστε ακίνητοι και να κρατιέστε από τα σχετικά στηρίγματα.
- Μην χρησιμοποιείτε ποτέ τον ανελκυστήρα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, όπως σε περίπτωση πυρκαγιάς ή σεισμού. Πάντα θα πρέπει να ακολουθείτε τις οδηγίες εκκένωσης έκτακτης ανάγκης του κτηρίου στο οποίο βρίσκεστε, οι οποίες δεν περιλαμβάνουν τη χρήση ανελκυστήρα.
- Τέλος, μην χρησιμοποιείτε ανελκυστήρες που δείχνουν πολύ παλιοί ή δεν έχουν πιστοποίηση. Αν ο ανελκυστήρας είναι δικός σας, φροντίστε για τη σωστή συντήρησή του.
Οι πιο συχνές βλάβες στο ασανσέρ
Μία διακοπή ή βλάβη του ανελκυστήρα μπορεί να οφείλεται σε διάφορους λόγους. Μερικοί από τους πιο συχνούς είναι:
Τεχνικά προβλήματα: Η πιο συνηθισμένη αιτία διακοπής ή βλάβης ενός ανελκυστήρα είναι κάποιο πρόβλημα στα εξαρτήματα του ανελκυστήρα, στην καλωδίωση, τον κινητήρα ή τα μηχανικά μέρη.
Κακή χρήση: Ένας πολύ συνηθισμένος λόγος για να γίνει διακοπή του ασανσέρ είναι επίσης η κακή χρήση του. Συχνά οι επιβάτες υπερφορτώνουν τον ανελκυστήρα, μη δίνοντας σημασία στο μέγιστο βάρος που μπορεί να σηκώσει, με αποτέλεσμα την αιφνίδια διακοπή του.
Διακοπή ρεύματος: Πολλές φορές μπορεί να υπάρχει επίσης διακοπή ρεύματος. Ωστόσο οι σύγχρονοι ανελκυστήρες διαθέτουν αυτόματο σύστημα απεγκλωβισμού και θα σας μεταφέρουν αυτόματα στον κοντινότερο όροφο.
Επικοινωνήστε μαζί μας για να μάθετε πώς με την Sotiropoulos Lift θα ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες αιφνίδιας βλάβης και θα έχετε τη μέγιστη δυνατή ασφάλεια στον ανελκυστήρα σας.